Hjernen på psykedelika - nyt fra forskningen

Hvad sker der egentlig i vores hjerne, når den påvirkes af psykedelika? Hvorfor er psykedelika ikke rusmidler? De klassiske psykedelika LSD, meskalin, DMT og psilocybin (fra ”magiske svampe”) virker helt anderledes end rusmidler (alkohol, nikotin, kokain, heroin, fentanyl, cannabis, mm). Men hvori ligger forskellen?

Og hvor skal vi placere MDMA (ecstasy) på det spektrum? Er MDMA psykedelisk? Er det et rusmiddel?

Kan klassiske psykedelika og MDMA have gavnlige/terapeutiske effekter?  Og er der en risiko?

Ved Lektor Jesper Andreasen.

magiske svampe.

Illustration lavet med Microsoft Copilot Designer, Lisbeth Lassen.

Foredraget finder sted 18:30 til 20:30 torsdag 23/1 2025.

Jerne Auditorium, Mærsk Tårnet
Blegdamsvej 3B

Vi serverer et glas vin, vand eller sodavand i pausen.

Selvom psykedelika og MDMA af nogle også anvendes rekreativt / i festkulturer, har de i praksis en helt anden virkning på hjernen og sindet end rusmidler som alkohol og kokain.

Kan psykedelika bruges til behandling af psykiske lidelser?

Mange forskere har genoptaget undersøgelserne af, hvilken effekt de kan have på psykiske lidelser som angst, depression, rusmiddelafhængighed og post-traumatisk stress-syndrom (PTSD). Psykedeliske stoffer er et område i fokus for tiden, fra intensiv forskning til Netflix-dokumentarer som ”How to change your mind/ Din foranderlige bevidsthed”.

Interessen for terapeutiske effekter af psykedelika har været så stor de seneste 10 år, at det ligefrem betegnes som en ”psykedelisk renæssance”: de forskellige stoffer blev anvendt terapeutisk i 1950’erne og 1960’erne, før de blev gjort ulovlige at anvende, endda til terapeutiske formål. Nu er de på vej tilbage, og forskerne undersøger disse stoffer under langt mere velkontrollerede forhold end for 50 år siden.

Positiv effekt i behandlingen af angst, depression og afhængighed

En række kliniske studier har vist terapeutiske effekter af psilocybin og LSD på især depression, angstlidelser og rusmiddelafhængighed, imens MDMA mest har været undersøgt til behandling af PTSD. Særligt lovende ved studierne er dels, at disse behandlinger lader til at være mere effektive end eksisterende behandlinger, og dels at der ses varige effekter af enkelte behandlinger.

Hvad sker der så i hjernen, når man tager psykedelika eller MDMA?

Men hvorfor har psykedelisk terapi og MDMA-terapi disse unikke effekter? Hvordan virker psykedelika i hjernen og hvad er det, der forandres? Hvilke signalsystemer påvirkes, og hvordan adskiller psykedelika sig fra konventionelle psykofarmaka? Og hvordan kan enkelte behandlinger skabe varige terapeutiske effekter?

Disse spørgsmål vil vi belyse i foredraget ”Hjernen på psykedelika – nyt fra forskningen”.

Foredragsholderen er Lektor Jesper Andreasen og han har forsket i emnet i flere år. Se Jesper Andreasens profil her.