Naturen som fremtidens bæredygtige apotek

På jagt efter ny medicin i den australske ørken og på den brasilianske savanne.

Uluru, Australien. Foto: Schliff.

Foredraget fandt sted 23/5 18:30 til 20:00 i Holst Auditoriet, Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3B. 
Vi serverer en gin og tonic eller en sodavand til arrangementet, det er inkluderet i billetprisen på 90 DKK.

Følg Medicinens Verden på Facebook

Naturen er verdens bedste kemiker, og har gennem evolutionen udviklet metoder til bæredygtig syntese af stoffer vi kan bruge som fremtidens medicin.

Men hvordan er naturen blevet så dygtig en kemiker og hvordan opdager vi naturens bæredygtige medicin? Hvor starter vores jagt efter medicinen og hvordan undgår vi at drive rovdrift på naturen?

Hør professor Dan Stærk fortælle om hvordan han leder efter fremtidens bæredygtige medicin på både den brasilianske savanne og i den australske outback.

Professor Dan Stærks forskning

Professor Dan Stærk er institutleder på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi og leder af forskningsgruppen Natural

Professor Dan Stærk
Professor Dan Stærk

Products Research og Copenhagen Small-Molecule NMR Center. I sin forskning undersøger han især, hvordan man kan finde nye, virksomme stoffer til udvikling af lægemidler i naturen, fra planter, som har været lokalt kendt som lægeplanter i århundreder, til marine organismer og mikroorganismer. Det kan få betydning for sygsomme som type 2 diabetes (også kaldet gammelmandssukkersyge), infektionssygdomme og kræft.

Dan Stærk forsker også i bæredygtig opdagelse og undersøgelse af nye lægemidler og udvikling af bæredygtig ”functional food” fra kilder som fx biprodukter fra fødevareproduktion og biosyntetisk modificerede organismer.

En vigtig del af hans forskning handler også om udvikling og anvendelse af helt nye og state-of-the-art bioanalytiske teknologier til avanceret kemisk og farmakologisk profilering af komplekse ekstrakter for at kunne identificere de bioaktive elementer i fx naturprodukter.

Eremophila galeata

Eremophila galeata

Brasiliens savanne

Savannen i Brasilien gemmer også på mange spændende planter.