Medicinens Verden: Opioider, det tveæggede sværd
Ved Professor Emerita Lona Louring Christrup
Opioider er fantastiske lægemidler til fx kræftpatienter med smerter eller til kortvarig behandling af andre stærke smerter efter operationer eller ulykker. Men alle opioider skaber en stærk afhængighed, og det gælder både for de naturlige og de syntetiske. I Danmark er der markedsført 13 forskellige opioider, heraf anvendes 11 til smertebehandling og 2 udelukkende som narkosemidler.
Alle kendte opioider, naturlige, semi-syntetiske og syntetiske er vanedannende, men tilsyneladende i forskellig grad. De forskellige opioider har varierende effekter og de enkelte brugere kan også opleve forskellige effekter.
I foredraget vil forskelle og ligheder i opioidernes forskellige effekter blive gennemgået med fokus på den vanedannende effekt.
Hvorfor prøver man stoffer første gang. Hvad udløser trang til at igen tage stoffer? Hvorfor bliver nogle afhængige hurtigere end andre? Hvorfor er nogle opioider mere attraktive end andre?
Opium har været brugt gennem flere tusind år
Opium har en fascinerende og kompleks historie, der spænder tusinder af år og har haft betydelig indflydelse på kultur, handel og politik i forskellige dele af verden.
Opium – saften fra opiumvalmuens frøkapsel - har været brugt både medicinsk og rekreativt siden oldtiden. Men først i 1806 blev morfin isoleret fra opium. Med morfin blev det muligt effektivt at behandle smerter under og efter operation, samt smerter efter traumer.
Afhængighed
Bagsiden af medaljen så for alvor dagens lys omkring 60 år senere. Sårede soldater, der overlevede den amerikanske borgerkrig og den fransk-tyske krig og som var blevet behandlet med morfin for deres smerter, vendte hjem med den såkaldte ”soldatersygdom”. De var ganske enkelt blevet afhængige af morfin.
Afhængighed manifesterer sig på to forskellige måder:
- Den ene udløser en umådelig trang til at tage stoffet igen for at opnå lykkerusen, også kaldet psykologisk afhængighed.
- Den anden udløser et behov for at tage stoffet igen, for at undgå abstinenser, også kaldet fysisk afhængighed.
Farmaceuten og lægens drøm: syntetisk morfin som bevarer den smertestillende effekt, men ikke giver afhængighed
I et forsøg på at undgå morfins vanedannede effekt, men samtidig bevare den smertestillende effekt prøvede man i laboratoriet at modificere morfinmolekylet kemisk, dette lidt over 100 år før man kendte morfin molekylets kemiske struktur. Kort sagt handlede man i blinde – og resultatet var derefter, man fik fremstillet heroin, der viste sig at være det mest vandannede opioid man hidtil har kendt.
Med samme formål for øje forsøgte man i begyndelsen af 1900-tallet, at modificere det ellers uvirksomme stof thebain, der
ligesom morfin udvindes fra opium. Det resulterede i de to såkaldt semi-syntetiske opioider, oxycodon og hydromorfon, der begge den dag i dag bruges mod smerter, men som begge også er vanedannede.
De første helt syntetiske laboratoriefremstillede opioider så dagen lys fra begyndelsen af 1930erne og op til vore dage. Det første, Pethidin, anvendes ikke længere som lægemiddel pga. bivirkninger. Det sidst udviklede, Tapentadol, blev markedsført i Danmark i 2010.
Vi serverer et glas vin, en sodavand eller vand på flaske til foredraget.