13. februar 2019

EU-bevilling til stort projekt om blod-hjerne-barrieren

Hjernemedicin

Et stort forskningskonsortium med deltagere fra både offentlige og private institutioner på tværs af hele Europa modtager 67 millioner fra European Innovative Medicines Initiative. Forskere fra Aarhus og Københavns Universitet leder en del af konsortiet, der skal udvikle stamcellemodeller af blod-hjerne-barrieren, som den ser ud hos personer med blandt andet Alzheimers og Parkinsons sygdom.

CNS gruppe på Institut for Farmaci
Blodhjerne-barrieren udgør et stort problem for forskere i hele verden, der gerne vil finde nye måder at behandle hjernelidelser på. Barrieren gør nemlig, at det er meget svært at få medicin ind i hjernen og virke. Det problem vil et nyt forskningssamarbejde med 67 millioner kroner fra verdens største offentlig-private samarbejde, EU-programmet European Innovative Medicines Initiative, forsøge at finde løsninger på.

En del af det tværeuropæiske samarbejde, der tegner sig for 15 millioner, er forankret i Danmark og skal ledes af forskere fra Københavns og Århus Universitet samt H. Lundbeck A/S. De skal bruge stamceller til at udvikle modeller af blod-hjerne-barrieren.

”Hjernen er på mange måder stadig et mysterium for os, og det er mange hjernelidelser, som vi ikke har effektive behandlinger mod. Man kan bare tage Alzheimers sygdom som eksempel. Derfor er det nødvendigt, at vi finder nye veje til at få medicin igennem blod-hjerne-barrieren, så man kan udvikle bedre behandlinger,” siger lederen af KU’s del af projektet, Birger Brodin, professor på Institut for Farmaci.

Nye transportveje
Forskerne skal både udvikle modeller af barrieren, som den ser ud hos raske mennesker, og som den ser ud i lidelser som Parkinsons og Alzheimers sygdom. I samarbejde med forskere fra University of Oxford er det målet at identificere nye optagsveje, der er tilstede i patienter med neurodegenerative sygdomme.

Den viden, de danske forskere skaber, vil blive grundlaget for andre forskningsgrupper i konsortiet. De vil arbejde med at eftervise transportvejene i den levende organisme, og lave ny medicin baseret på stoffer, der genkender transportvejene.

Det store forskningskonsortium ledes af forskere fra firmaet Sanofi og fra University of Oxford og består af i alt seks såkaldte workpackages, hvor de danske forskere leder en af disse.

En række store medicinalvirksomheder bidrager også til samarbejdet ved at matche de 67 millioner fra EU-programmet med såkaldte in-kind midler i form af blandt andet arbejdskraft. Samarbejdet tæller blandt andet Sanofi, H. Lundbeck A/S, Novo Nordisk, Janssen, Fujifilm Cellular Dynamics, Pfizer, Novartis

Læs mere om European Innovative Medicines Initiative-projektet hos Oxford University.

Professor Birger Brodin
birger.brodin@sund.ku.dk