Stor bevilling til forskning i orale lægemidler – Københavns Universitet

Institut for Farmaci > Nyheder > Nyheder 2017 > NNF bevilling til Hann...

30. januar 2017

Stor bevilling til forskning i orale lægemidler

bevilling

Et forskningsprojekt på Institut for Farmaci modtager 60 millioner fra Novo Nordisk Foundation Challenge programme. Bevillingen går til professor Hanne Mørck Nielsen, der skal forske i udviklingen af biofarmaceutika, som kan indtages oralt.

Professor Hanne Mørck Nielsen, Institut for Farmaci, modtager 60 millioner fra Novo Nordisk Foundation Challenge programme.

Novo Nordisk Fonden beskriver projektet på deres website:

"Ny viden om transport af lægemidler gennem kroppen
Mange livstruende sygdomme bliver kontrolleret effektivt ved injektion af peptid- og proteinbaserede lægemidler; såkaldte biofarmaceutika. Hvis disse lægemidler kunne administreres som tabletter, ville det være en stor fordel for især patienter med kroniske sygdomme og hyppig medicinering.

Men udfordringen er, at disse lægemiddelstoffer nedbrydes i tarmen, og at absorption fra tarmen er umådelig vanskelig. Dermed er effektiv medicinering (drug delivery) efter oral administration af biofarmaceutika en enorm udfordring, og der findes endnu ikke generelle metoder til at løse denne.

"Projektet fokuserer på at løse udfordringen med drug delivery ved at udvikle en bedre og mere detaljeret forståelse af, hvordan peptid- og proteinlægemidler interagerer med og bliver transporteret over tarmslimhinden og når virkningsstedet. For at nå nærmere dette ambitiøse mål vil projektet udvikle nye unikke drug delivery koncepter samt teknologier og metoder. Dette store projekt involverer avanceret kemi, nanorobotter og visualisering af transporten af lægemidlet i kroppen, således at vi kan designe og studere systemer til oral drug delivery af biofarmaceutika," siger Hanne Mørck Nielsen."

Se hele nyheden på Novo Nordisk Fondens website.

Se nyhed om bevillingen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets website.

Om Novo Nordisk Foundation Challenge Programme

Målet med Novo Nordisk Foundation Challenge Programme er at understøtte og fremme verdensklasseforskning, der fokuserer på at finde svar på nutidige udfordringer inden for global teknologi eller sundhed.

Bevillingerne på 60 millioner over seks år er målrettede fremragende forskere og tildeles forskergrupper, der herigennem får økonomi og lang tidshorisont til at fordybe sig i et givent tema.

For at sikre at de bedste projektforslag og forskerhold kommer i betragtning har bevillingerne været udbudt i fri konkurrence, og ansøgningerne er fagfællevurderet af en særligt nedsat ekspertkomite.