Forskere på Institut for Farmaci udvikler ny cellelinje til screening af hjernemedicin – Københavns Universitet

Institut for Farmaci > Nyheder > Nyheder 2016 > Nyudvíklet cellelinje

19. januar 2016

Hjerne

En forskergruppe fra Institut for Farmaci har udviklet en ny cellelinje, der kan hjælpe med at forudsige, om lægemidler kan optages i hjernen. Den nye cellelinje, der kan bruges ved udvælgelse af nye lægemidler, er netop beskrevet i tidsskriftet Molecular Pharmaceutics.

Forskere fra Institut for Farmaci har med gruppeleder Birger Brodin udviklet en ny cellelinje, der kan anvendes i undersøgelsen af nye lægemidler og hjælpe med at forudsige, om lægemidlerne kan optages i hjernen.
Hjernen er beskyttet af den såkaldte blod-hjerne-barriere, som udgøres af den næsten uigennemtrængelige væg i hjernens kapillærer. Væggen er meget tæt og fyldt med proteiner, der fungerer som udsmiderpumper for en lang række lægemiddelstoffer.

Den nye cellelinje kan hjælpe andre forskere og medicinalindustrien med at undersøge om nyudviklede lægemidler rent faktisk kan trænge ind i hjernen og i tumorvæv, hvor proteinpumperne normalt pumper medicinen ud igen.

Forskningen er netop offentliggjort i det velansete farmaceutiske tidsskrift Molecular Pharmaceutics.

Læs mere på hjemmesiden for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet: Forskere udvikler ny cellelinje til screening af hjernemedicin.

Se den videnskabelige artikel  i Molecular Pharmaceutics (kan kræve log-in):
IPEC-J2 MDR1, a Novel High-Resistance Cell Line with Functional Expression of Human P-glycoprotein (ABCB1) for Drug Screening Studies.

Birger Brodin er gruppeleder for forskningsgruppen "Drug Transporters in ADME" på Institut for Farmaci: Se Birger Brodins profil.