30. juni 2023

Medicinsk behandling af fedtlever kan lykkes med nanopartikler

Pharma forskning

Fedtlever som ikke skyldes alkoholisme, men fedme og type 2 diabetes, er et udbredt problem i hele Europa, og især i Danmark. Indtil videre har det ikke været muligt at behandle tilstanden medicinsk, men det vil et nyt forskningsprojekt under ledelse af Anan Yaghmur nu komme med en løsning på.

fedme

Projektet, som skal arbejde med problemet, hedder “OMEGA: Versatile OMEGA-3 fatty acid nanocarriers targeting hepatic stellate

cells” er støttet af DFF med 6.1 mill DKK.

I projektet vil Anan Yaghmur udvikle særligt designede nanopartikler, der skal fungere som transportmiddel for den virksomme medicin mod ikke-alkoholisk fedtleversygdom, også kaldet NAFLD.

Der findes nemlig ikke en pålidelig medicinsk behandling i dag, og langsigtede livsstilsændringer for patienter med type 2 diabetes og fedme løser ikke deres problemer her og nu med fedtlever. Til gengæld har flere undersøgelser, både prækliniske og kliniske, på det seneste vist at omega-3 fedtsyrer har meget attraktive egenskaber som en mulig behandling af ikke-alkoholisk fedtleversygdom.

I projektet vil Anan Yaghmur arbejde med de såkaldte kubosomale og hexosomale nanopartikler, som udmærker sig ved have en høj oxidativ stabilitet, gode antiinflammatoriske egenskaber og så optages de nemt ved intravenøs administration.

Projektet er tværfagligt og forskeren anvender dels innovative aspekter af nanopartikelteknik, dels baner projektet vejen for et helt nyt design af nanomedicin målrettet leverstellatceller til behandling af ikke-alkoholisk fedtleversygdom, NAFLD.

Artikel af Kommunikationskonsulent Lisbeth Lassen

Emner